U trendu

Šarec i Fajon: Istorijski revizionizam bez presedana

ZAGREB – Na govor predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u Trstu reagovali su slovenački premijer Marin Šarec i slovenačka poslanica u EP Tanja Fajon koji su ga nazvali „istorijskim revizionizmom“.

„U subotu sam govorio o želji nekih da promene slovenačku istoriju. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmeren na uništavanje slovenačke nacije“, napisao je Šarec na Tviteru.

Slovenačka poslanica u EP Tanja fajon uputila je pisamo Tajaniju u kome ga upozorava na upotrebu jezika istorijskog revizionizma i napominje da Tajani kao predsednik EP to ne bi trebalo da dopusti sebi, prenosi zagrebački Index.

„Nedopustivo je da predsednik EP, koji je svoju kampanju gradio na sloganu ‘Predsjednik svih državljana EU’, dopusti iskrivljavanje istorije i nepoštovanje svih njenih aspekata. Žalosti me da je u očima predsednika Tajanija potreba za naglašavanjem italijanskog patriotizma veća i važnija od istorijskih činjenica. S obzirom na to da je predsjednik dokazao nepoznavanje istorije, u pismu želim da ga podsetim na Izveštaj slovenačko-italijanske istorijsko-kulturne komisije iz 2000. godine“, napisala je Fajon.

Tajani razbesneo je ranije danas tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici, Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

„Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija“, rekao je Tajani u svom govoru povodom Dana sećanja na žrtve eguzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.