U trendu

Sarkozi podržao Makrona uoči drugog kruga

PARIZ – Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi podržao je danas Emanuela Makrona uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj.

Kako navodi Rojters, Sarkozijeva podrška sigurno će pomoći francuskom predsedniku da privuče glasače koji su podržali konzervativku Valeri Pekres u prvom krugu glasanja, ali bi mogla da odvrati levo orijentisane birače.

„Glasaću za Emanuela Makrona jer mislim da on ima neophodno iskustvo dok se suočavamo sa dubokom međunarodnom krizom, složenijom nego ikad“, napisao je Sarkozi u objavi na društvenim mrežama.

Makron se u drugom krugu glasanja bori da ubedi glasače radničke klase da glasaju za njega, a ne za kandidatkinju krajnje desnice Marin Le Pen.

U Makronovom taboru, međutim, ima onih koji strahuju da bi podrška Sarkozija mogla da dovede do apstinencije dela glasača.

„On je ugledna ličnost desnice, ali ne jednoglasno i ostaje bauk za levicu“, upozorio je bivši ministar socijalista koji se pridružio Makronovom taboru i razgovarao za Rojters pod uslovom da ostane anoniman.

Prema navodima izvora, Sarkozi i Makron su se zbližili u poslednjih pet godina, a predsednik je često pozivao svog prethodnika u Jelisejsku palatu na večere.

To je nagnalo mnoge u Makronovom taboru da spekulišu da je Sarkozi pripremao teren za savez između stranke desnog centra Republikanci i Makronove stranke Republika u pokretu.

„Mislim da će njihova partija nestati. Biće to dugo i bolno, ali će doći do reorganizacije i neki će nam se pridružiti u nekoj vrsti koalicije po određenim pitanjima“, rekao je za Rojters izvor iz Makronove stranke.

Sarkozi je u današnjoj objavi izgleda upravo na to i mislio kada je napisao da počinje nova era, koja će zahtevati duboke promene, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.