U trendu

Šarl Mišel obećao bolji „raspored sedenja“ nakon „sofagejt“

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izneo je plan za poboljšanje „rasporeda sedenja“ i za jednako „pravo govora“ predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen tokom međunarodnih poseta, u svetlu incidenta poznatog kao „sofagejt“.

Mišel je, tokom svog prvog susreta sa Fon der Lejen od prošlonedeljnog incidenta, pozvao na „zajednicko razumevanje u vezi sa bilateralnim samitima na kojima učestvuju oba predsednika“, prenosi list „Politiko“ koji je imao uvida u dokument koji je prezentovao Mišel.

Taj list podseća na prošledeljni incident, u kojem su turski predsednik Redžep Tajiip Erdogan i Mišel sedeli u veličanstvenim stolicama, dok je fon der Lejen, prva žena predsednica Komisije, sedela na obližnjoj sofi.

U tekstu tog dokumenta se obećava da će se posvetiti „veća pažnja rasporedu sedenja kako bi se obezbedilo dostojanstveno postupanje oba predsednika, poštujući protokolarni poredak“.

Takođe se pozivaju odeljenja koja se bave protokolom obe institucije „da budu uključena u pripremu sastanaka“.

Mišel i Fon der Lejen pojavili su se juče pred političkim liderima u Evropskom parlamentu kako bi razgovarali o skandalu oko sedenja.

Prema parlamentarnim zvaničnicima, Mišel se nekoliko puta izvinio za svoje ponašanje u Ankari, dok je Fon der Lejen izrazila nelagodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.