U trendu

Šarović: „Mali Šengen“ veoma važan i za BiH

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsednik SDS-a, Mirko Šarović, ocenio je danas da je „mali Šengen“ veoma važan i za BiH, kojem treba da se priključi i zvanično Sarajevo.

„To je projekat u koji treba da se uključi Bosna i Hercegovina. On je začet u Trstu pre nekoliko godina. U okviru CEFTA-e ima više barijera, kao što je pitanje granica. Pokrenuću inicijativu prema Savetu ministara i mislim da to treba da bude u fokusu jer je veoma važno za našu privredu. Znači, nezaustavljanje na granici sa proizvodima i robom, da se još više pojednostave procedure i slobodan protok radne snage“, rekao je Šarović, prenela je sarajevska N1 tv.

Upitan kada bi to moglo da zaživi, Šarović je rekao da sve zavisi od brzine administracije u zemljama.

„Verujem da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija prednjačiti zato što su krenuli sa prvim dokumentom, prvom deklaracijom. Ne treba kasniti i opet biti na repu. Mislim da ovo samo može da smeta onima koji se, uslovno rečeno, bave ‘drugim stvarima'“, rekao je Šarović.

U Novom Sadu je prošle sedmice na inicijativu predsednika Srbije održan prvi trilateralni susret Aleksandra Vučića sa premijerima Albanije i Severne Makedonije na temu „malog Šengena“.

Nakon višemesečnog odlaganja zbog protivljenja Francuske i Nemačke, Saveta za opšte poslove Evropske unije će sutra na sastanku u Luksemburgu ponovo razmatrati pitanje otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Bosna i Hercegovina se neće naći na dnevnom redu sastanka u utorak niti na onom krajem sedmice.

„Izgleda da će BiH po ko zna koji put biti izostavljena, na žalost. Do nas je, nije do drugih zemalja. Evropski put treba biti prioritet broj jedan, sve druge stvari su manje bitne. Mislim da gubimo tempo i vreme. Šteta za nas, bili smo ispred Albanije pet koraka“, kazao je Šarović.

On je rekao i da bi smeo da se usudi da kaže da Bosna i Hercegovina ima mali popust, i da su ti kriterijumi za Sarajevo „labaviji“.

„A mi to ne koristimo. Mislim da je to do donosioca odluka političkih elita. Bili izbori ili ne, govorimo li o formiranju vlasti ili ne – treba se baviti ovim pitanjem kao najvažnijim“, smatra Šarović.

Kaže i da je parlament BiH u klasičnoj blokadi, te da je to, prema njegovim rečima, veći problem od formiranja Saveta ministara.

„Parlament je zloupotrebljen da bi se vršio pritisak. Parlament treba da radi, a političari neka se dogovore o izvršnoj vlasti. Parlament je stariji od Saveta ministara. Vidimo da ovakav Savet ministara produkuje različite projekte i zakone. Na čekanju je negde oko 40 zakona u Parlamentu Bosne i Hercegovine“, rekao je.

Dodao je da misli da sa blokadom treba prestati jer će šteta biti još veća.

„Treba pokrenuti inicijativu za smenu rukovodstva. Predložiću (Denisu) Zvizdiću da zakaže sednicu Predstavničkog doma, uvek imaju 22 ruke da se izglasa, da se prekine sa blokadom“, kazao je.

Upitan ko blokira parlament, Šarović je rekao da je to pre svega SNSD, a prati ga, kaže, HDZ.

„To je potpuno jasno. Ukoliko se nastavi sa blokadom onda treba iskoristiti sve metode, od promene parlamentarne većine – spreman sam na tako nešto, a ne tražim ništa za uzvrat. To je odgovornost broj jedan“,naveo je Šarović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar