U trendu

Sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a počinje danas, glavna tema podrška Ukrajini

Dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova članica NATO-a, u čijem će fokusu biti jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije, počinje danas u glavnom gradu Rumunije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će učesnici skupa u Bukureštu najveću pažnju posvetiti „ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini koji nastavlja da ugrožava evroatlantski mir i bezbednost“.

Ministri 30 članica NATO-a baviće se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu i delovanjem Kine, za koju je Stoltenberg u petak kazao da „povećava prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana i da teži da kontroliše važnu infrastrukturu NATO saveznika“.

Tema skupa biće i jačanje pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, „partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine“, kazao je Stoltenberg.

Tokom dvodnevnog skupa biće održana tri sastanka Severnoatlantskog saveta, ključnog tela NATO-a, zaduženog za donošenje odluka.

Uz ministre članica NATO-a, na sva tri sastanka učestvovaće i šefovi diplomatija Švedske i Finske, zemalja čije se pristupanje alijansi uskoro očekuje. Sve članice NATO-a potpisale su protokol o pristupanju Švedske i Finske, a nisu ga ratifikovale jedino Mađarska i Turska.

Posle današnjeg sastanka Severnoatlantskog saveta biće održana neformalna radna večera, na kojoj će se šefovima diplomatija 30 članica NATO-a, Švedske i Finske, pridružiti ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Sutra će biti održana dva sastanka Severnoatlantskog saveta NATO-a. Šefovima diplomatija članica alijanse, Švedske i Finske, na drugom će se pridružiti ministri spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

Pre početka dvodnevnog skupa, Stoltenberg će danas održati govor na forumu koji uz podršku NATO-a organizuju rumunski ogranak Instituta Aspen i Nemački Maršalov fond SAD, a potom će imati bilateralni sastanak sa šefom američke diplomatije Entonijem Blinkenom.

Na konferenciji za novinare povodom skupa u Bukureštu, Stoltenberg je u petak u Briselu izjavio da će alijansa nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini radi njene odbrane od ruske agresije jer bi u slučaju pobede Rusije ceo svet godinama plaćao visoku cenu.

Posle jučerašnjih odvojenih susreta u Bukureštu sa rumunskim predsednikom i ministrom spoljnih poslova, Klausom Johanisom i Bogdanom Aureskuom, Stoltenberg je kazao da NATO pojačava svoje prisustvo od Baltičkog do Crnog mora i da će učiniti sve što je potrebno da zaštiti sve saveznike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar