U trendu

Saudijska Arabija: Arapski svet želi drugačiji pristup Siriji, neophodan dijalog

MINHEN – Ministar spoljnih poslova Sadijske Arabije princ Fajsal bin Farhan al-Saud izjavio je da u arapskom svetu raste spoznaja da izolacija Sirije ne funkcioniše i da je „u nekom trenutku“ potreban dijalog sa Damaskom, u najmanju ruku zbog humanitarnih pitanja, što uključuje i povratak sirijskih izbeglica.

„U Savetu za saradnju arapskih država zaliva (GC C), ali i u arapskom svetu uopšte, raste konsezus da status kvo ne funkcioniše“, izjavio je šef diplomatije Saudijske Arabije u Minhenu, prenosi Rojters.

Ministar je rekao da se „postepeno oblikuje“ drugačiji pristup Siriji, bez „maksimalističkih ciljeva“ vezanih za političko rešenje.

Dijalog sa vladom u Damasku će u nekom trenutku biti neophodan da bi se postigli bar najvažniji ciljevi vezani za humanitarnu situaciju, povratak izbeglica, rekao je on.

Na pitanje da li će nakon zemljotresa u Siriji posetiti Damask, kao što su to već učinili ministri spoljnih poslova Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Fajsal bin Farhan al-Saud je rekao da ne želi da komentariše glasine.

Novi pristup Saudijske Arabije predstavlja promenu u odnosu na prethodni period rata u Siriji, navodi agencija.

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući i Saudijsku Arabiju, tokom rata podržavalo pobunjenike protiv predsednika Sirije Bašara al-Asada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.