U trendu

Saudijska Arabija ukida polnu segregaciju u restoranima

VAŠINGTON – U restoranima u Saudijskoj Arabiji više neće biti segregacije na osnovu pola i bračnog statusa, saopštilo je Ministarstvo opštinskih i seoskih poslova.

Ta odluka objavljena u nedelju je najnovija u nizu promena kojima se prekida višedecenijska praksa u tom konzervativnom islamskom kraljevstvu, prenosi CNBC.

Do sada je u većini restorana praksa bila da postoje odvojeni ulazi za žene i muškarce, kao i delovi restorana namenjeni ženama i porodicama i delovi namenjeni isključivo neoženjenim muškarcima, a to pravilo je važilo čak i u restoranima koji pripadaju lancima zapadnjačkih restorana, poput Starbaksa ili KFC-a.

Prošle godine, veliki broj restorana u velikim gradovima počeo je da pomalo relaksira ove zabrane i da pušta muškarce i žene da se slobodno mešaju.

„Ovo je velika novost. Svaka promena u Saudijskoj Arabiji je uvek lagan korak, tako da je ovo značajno. U praksi, konzervativne porodice će i dalje da forsiraju segregaciju“, rekao je Šveđanin Sebastijan Fiš koji već dve godine živi u Saudijskoj Arabiji.

Ovo je poslednja u nizu promena, nakon što je ukinuta zabrana ženama da voze automobile ili da same putuju, a kako američki portal navodi, ova uredba je samo prirodni nastavak napretka koji je već počeo.

Kako se navodi, 34-godišnji princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman počeo je da sprovodi reformsku agendu „Vizija 2030“, čiji je cilj da modifikuje ekonomiju koja zavisi od nafte u kraljevstvu i privuče više stranih ulaganja kako bi se podstaklo otvaranje novih radnih mesta za mlade populacije.

Ipak, 39-godišnja doktorka Mona Šabab kaže da će iz praktične perspektive ženama i dalje biti neprijatno da otkrivaju lice i jedu pred muškarcima koji nisu iz njihove porodice.

„Prešli smo veliki put i još duži put je pred nama, nema sumnje. Mislim da nam treba još vremena, promenama treba vreme, dajte nam vreme“, rekla je Šabab.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.