najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Saudijski aktivista osuđen na deset godina zatvora

Jedan saudijski aktivista osuđen je zbog svog zalaganja za versku toleranciju na deset godina zatvora i zabranjeno mu je da dodatnih deset godina putuje u inostranstvo, izjavio je danas njegov advokat.

Abdel-Karim el Hadar, profesor islama iz konzervativne pokrajine Kasim, nalazi se u zatvoru od aprila 2013. godine. On važi za jednog od najistaknutijih kritičara verskog ekstremizma. Na internetu je kačio snimke sa svojim predavanjima o veri u kojima se zalagao za veća prava žena i za saživot. 

Saudijski advokat, koji brani aktiviste za ljudska prava i koji iz straha od osvete nije želeo da mu se objavi ime, rekao je agenciji AP da je El Hadar juče osuđen pred specijalnim krivičnim sudom.

Optužnica mu je stavljala na teret nepoštovanje vladara, osnivanje organizacije za zaštitu ljudskih prava, podršku protestima, povredu zakona o internetu kao i za kritikovanje saudijskih vlasti da krše ljudska prava. 
  
On je treći aktivista koji je u Saudijskoj Arabiji osuđen na zatvor u proteklih nedelju dana. 

Bio je jedan od osnivača saudijskog udruženja za građanska i politička prava, poznatog po akronimu HASEM, čiji su mnogi članovi u zatvoru. Sedam osnivača udruženja već služi zatvorske kazne, a dvoje u zatvoru čeka suđenje. Još dvoje članova na slobodi čeka suđenje.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike