U trendu

Savet EU usvojio 6. paket sankcija protiv Rusije i Belorusije

BRISEL – Savet EU usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije koje obuhvataju zabranu kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU.

Paket predviđa i zabranu transakcija sa najvećom ruskom bankom, Sberbank, i još tri banke, zabranu emitovanja u EU još tri ruska nacionalna kanala, a proširen je i spisak sankcionisanih osoba i entiteta koje EU smatra odgovornim za zlocine u Ukrajini.

”Današnjim paketom ekonomskih sankcija dodatno ograničavamo sposobnosti Kremlja da finansira rat. Zabranjujemo uvoz ruske nafte u EU i time smanjujemo ogroman izvor prihoda za Rusiju. Više ključnih ruskih banaka isključujemo iz međunarodnog platnog sistema Svift, sankcionišemo one koji su odgovorni za zločine u Buči i Marijupolju i zabranjujemo više aktera dezinformacija koji aktivno doprinose ratnoj propagandi predsednika Putina”, izjavio je šef diplomatije EU Žzosep Borelj.

Novim paketom sankcija EU je započela postepeno ukidanje uvoza ruske nafte u priodu od šest meseci za sirovu naftu i do osam meseci za ostale rafinisane naftne derivate.

U Savetu EU dodaju da je privremeni izuzetak predviđen za uvoz sirove nafte naftovodom u zemlje članice EU koje zbog svoje geografske situacije imaju ”specifične zavisnosti” od ruskiih izvora i nemaju održve alternativne opcije.

Bugarska i Hrvatska će takođe imati koristi od privremenih izuzeća u vezi sa uvozom ruske sirove nafte, odnosno vakuumskog gasnog ulja.

”EU proširuje i postojeću zabranu pružanja specijalizovanih usluga za razmenu finansijskih poruka (SVIFT) na tri dodatne ruske kreditne institucije – najveću rusku banku Sberbank, Kreditnu banku iz Moskve i Rusku poljoprivrednu banku – i Belorusku banku za razvoj i rekonstrukciju”, navodi se u saopšstenju Saveta EU.

Istovremeno, EU obustavlja emitovanje još tri ruske državne medijske kuće: Rusija RTR/RTR Planeta, Rusija 24 i TV Centra Internešnal, za koje je procenjeno da služe režimu u Moskvi za ”manipulaciju informacijama i promovisanje dezinformacija o invaziji na Ukrajinu”, uključujući propagandu, sa ciljem da destabilizuju susedne zemlje Rusije, EU i njene države članice.

Šestim paketom sankcija dodatno se ograničava i izvoz robe i tehnologije dvostruke namene uključujući i tehnologije koje mogu doprineti unapređenju odbrambenog i bezbednosnog sektora Rusije ili se mogu koristiti za proizvodnju hemijskog oružja.

EU je zabranila i pružanje konsulatantskih usluga Rusiji, uključujući i računovodstvo i odnose sa javnosću.

Postojeća lista sankcionisanih osoba je dodatno proširena sa ”ličnostima koje podržavaju rat, vodećm poslovnim ljudima, članovima porodica oligarha i zvaničnika Kremlja” i entitetima iz oblasti odbrane i finansija Ruske Federacije.

Šesti paket sankcija stupiće na snagu tokom dana objavom u Službenom listu EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar