najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Savet Evrope usvojio rezoluciju o Kosovu

Parlamentarna skupština Saveta Evrope danas je jednoglasno usvojila rezoluciju o stanju ljudskih prava na Kosovu koju je pripremio španski poslanik Augustin Konde.

U rezoluciji se navodi da SE nastavlja da se odnosi prema Kosovu u skladu sa statusnom neutralnošću, uz podsećanje da 13 država članica te najveće panevropske organizacije nije priznalo kosovsku nezavisnost.

Poslanici iz 47 zemalja članica PS SE osudili su nasilje u Skupštini Kosova, jer se njime urušava poverenje gradjana u demokratske institucije.

U debati u Strazburu  pozdravljeno je usvajanje amandmana na Ustav Kosova kojim je omogućeno formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na KiM, koji će ispitati navode iz izveštaja izvestioca SE Dika Martija o trgovini ljudskim organima i druge ratne zločine počinjene na teritoriji Kosova.

Osudjuju se, medjutim, etnički motivisani incidenti i pozivaju se vlasti u Prištini da zaustave napade na pripadnike manjina i njihovu kulturnu baštinu.

U tekstu rezolucije pozdravlja se dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU o normalizaciju odnosa i pozivaju se vlasti u Prištini da u potpunosti primene sve dogovoreno u Briselu, posebno sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Poslanici iz 47 zemalja članica upozoravaju na endemsku korupciju koja je zahvatila sve oblasti društva na Kosovu. Oni pozivaju vlasti u Prištini da se bori protiv političkog uticaja na sud i tužilaštvo, kao i na sprovodjenje istrage o ratnim zločinima i uspostavljanje efikasanog  sistem za zaštitu svedoka.

Rezolucijom se predlaže učešće Srba i drugih naroda sa Kosova u posmatračkoj delegaciji Prištine u PS SE.

Predsednica srpske delegacije Aleksandra Djurović poručila je u Strazburu da Srbija želi da se standard SE u domenu ljudskih prava primenjuju i na Kosovu, ali da srpska strana insistira na statusnoj neutralnosti.

Ona je naglasila da Priština mora da primeni sve dogovoreno iz Brisela, posebno dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, što predstavlja osnovni uslov za normalizaciju odnosa.

Poslanici PS SE odbacili su sva tri amandmana albanskih poslanika na rezoluciju o KiM.Izvestilac za Kosovo naglasio je u tekstu rezolucije da su ga kosovski zvaničnici informisali da planiraju da podnesu zahtev za punopravno članstvo u SE početkom ove godine.

„Uobičajno je da se odluka o prijemu novih članica donosi konsenzusom, ali znamo da 13 država članica SE nije priznalo Kosovo kao nezavisnu državu, pa bi ishod bio krajnje neizvestan“, naveo je izvestilac.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike