U trendu

Savez SAD-a, Japana i Južne Koreje ostaje čvrst

TOKIO – Sjedinjene Američke Države, Japan i Južna Koreja potvrdile su posvećenost u zajedničkom radu na denuklearizaciji Severne Koreje.

Zvaničnici su potvrdili važnost poštovanja međunarodnog prava, uključujući održavanje slobode plovidbe i leta Južnokineskim morem i usprotivili se svim inostranim pokušajima promene statusa u Istočnokineskom moru i Tajvanskom tesnacu, piše AP.

Zamenica američkog državnog sekretara, Vendi Šerman razgovarala je sa potpredsednikom japanskog ministarstva spoljnih poslova, Takeo Morijem i južnokorejskim premijerom Čoi Džong Kunom,u Tokiju, gde je rekla da njihov savez ostaje „oslonac mira, sigurnosti i prosperiteta“.

„Kada zemlje preduzmu radnje koje su u suprotnoti sa interesima SAD-a ili koje prete našim partnerima i saveznicima, nećemo dozvoliti da ti izazovi ostanu bez odgovora“, rekla je Šermanova.

SAD i Japan izrazili su zabrinutost zbog pritiska Kine na sporne oblasti u Južnom kineskom moru i ostrvima Senkaku koje nazivaju Đaoju, koja su trenutno pod kontrolom Japana.

„Važno je da se međunarodna zajednica ujedini i digne glas protiv kineskih pokušaja da se nasilno promeni status kuo, i nadam se saradnji između tri zemlje“, rekao je Mori.

Južnokorejski premijer Čoi držao se podalje od pitanja u vezi sa Kinom i naglasio je važnost održavanja dijaloga sa Severnom Korejom.

Pogoršanje odnosa između Vašingtona i Pekinga izazvalo je zabrinutost u Seulu da će odnos postati stegnut između svog glavnog bezbednog saveznika i najvećeg trgovinskog partnera.

Čoi je više puta pozdravio značaj održavanja trilateralnih razgovora i rekao da se nada da će se oni redovno održavati zbog „bliske komunikacije“ između tri zemlje.

Japan i Južna Koreja pokušavaju da poboljšaju veze otkako je predsednik Džo Bajden stupio na dužnost, pozivajući na jaču trosmernu saradnju u susret severnokorejkim nuklearnim pretnjama i izazovima koje predstavlja Kina.

Mori i Čoi ostali su razdvojeni po pitanjima koja datiraju još iz japanske kolonizacije Korejskog poluostrva i zločina počinjenih pre i tokom Drugog svetskog rata i složili su se samo da nastave razgovore.

Mori je pozvao Južnu Koreju da odgovorno reši pitanja koja se odnose na nadoknadu štete korejskim radnicima iz rata i seksualno zlostavljanim ženama od strane japanskih vojnika, kako bi se uspostavili „zdravi odnosi“ između dve zemlje.

Čoi je ponovio stav svoje zemlje da ta pitanja neće biti rešena ukoliko Japan ne promeni svoj stav.

Ranije ove nedelje, predsednik Južne Koreje, Mun Džein ukinuo je plan posete Tokiju za otvaranje Olimpijade u petak, kao i sastanak sa japanskim premijerom Jošihide Sugom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)