Saveznici Revolucionarne garde vode na izborima u Iranu

TEHERAN – Lista kandidata povezana sa iranskom Revolucionarnom gardom vodi na parlamentarnim izborima, javila je danas novinska agencija Fars.

Prebrojavanje glasova sa jučerašnjih parlamentarnih izbora počelo je jutros, a saveznici vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija imaju izglede za ubedljivu pobedu, javila je državna televizija.

U izveštaju se navodi da su do sada popunjena 42 mesta u parlamentu koji broji 290 poslanika, a prema informacijama Rojtersa, 80 odsto tih mandata osvojile su stranke lojane Hamneiju.

Birališta su zatvorena u ponoć po lokalnom vremenu, nakon pet produženja kako bi što veći broj birača mogao da ispuni svoju, kako je rekao ajatolah Hamnei, ne samo građansku, nego i „versku“ dužnost.

Kako prenose mediji, odziv na jučerašnjim izborima, na kojima je pravo glasa imalo 58 miliona Iranaca, bio je veliki, što je, kako navode iranski zvaničnici, pokazatelj da aktuelni režim uživa podršku.

Zavanični podaci o konačnom odazivu biće objavljeni tokom dana, a konačni rezultati se očekuju sutra.

Izlaznost se smatra ključnom merom podrške iranskom rukovodstvu u vreme kada se ekonomija suočava sa pritiskom sankcija koje su dovele do diplomatske izolacije zemlje.

Više od 7.000 potencijalnih kandidata na izborima prethodno je diskfalifikovano, od kojih većinu čine reformisti i zastupnici umerene politike, zbog čega su SAD uvele sankcije članovima Saveta straže ustava i Odbora za nadzor izbora.

Savet straže je, kako bi osigurao dominaciju tvrdokornih političara, diskvalifikovao 6.850 umerenih političara i vodećih konzervativaca čime je glasačima ostavio mogućnost da mahom biraju između tvrdokornih i umerenih konzervativaca, lojalnih Hamneiju.

Uz sve veću izolaciju s kojom se Iran suočava na svetskoj pozornici i nezadovoljstvo u zemlji zbog ekonomskih poteškoća, analitičari izbore vide kao referendum o načinu na koji se lideri bave političkom i ekonomskom krizom u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.