U trendu

SB UN danas o nastavku sukoba u Nagorno-Karabahu

NJUJORK – Savet bezbednosti UN trebalo bi da danas održi konsultacije iza zatvorenih vrata povodom nastavka sukoba u području Nagorno-Karabaha nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao obe strane da poštuju primirje i osudio napade na civile.

Kako prenosi Glas Amerike, deluje da je novi sporazum o prekidu vatre u području Nagorno Karabaha izgleda ugrožen pošto jermenske i azerbejdžanske snage međusobno optužuju jedni druge za granatiranje teritorija.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, tvrde da su azerbejdžanske snage granatirale njihove pozicije u oblastima na severu i jugu linije kontakta, navodi Radio slobodna Evropa.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske snage granatirale Goranboj, Tartar, Aghdam i Aghadžabedi, prenosi Glas Amerike.

Izveštaji o zaoštravanju sukoba objavljeni su dan nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao ministre spoljnih poslova obe države da osude nastavak borbi i pozovu na poštovanje primirja.

„Borbe izazhivaju sve veće patnje civila. Pogoršavaju sukob između država i njihovih društava – produbljujući jaz i otežavajući zaceljivanje rana“, rekao je Borelj.

Jermenija i Azerbejdžan su 17. oktobra zaključile sporazum, drugi pokušaj prekida sukoba u Nagorno Karabahu od kada su u tom području krajem septembra otpočeli sukobi između dve strane.

Dogovor koji su dve strane postigle uz posredstvo Rusije nedelju dana ranije, o zaustavljanju sukoba u kome su stradale stotine vojnika i civila, nije urodio plodom.

Azerbejdžan i Jermenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno Karabaha još od devedesetih godina prošlog veka i raspada Sovjetskog Saveza.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane sa Jerevanom.

Dve države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

Rusija, Francuska i Sjedinjene Države kopredsedavaju takozvanom Minsk grupom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja je predvodila mirovne pregovore od ranih devedesetih godina prošlog veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.