U trendu

SB UN još bez zajedničkog stava povodom sukoba na B. istoku

NJUJORK – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije uspeo da zauzme zajedničku poziciju po pitanju trenutke eskalacije palestinsko-izraelskog konflikta, nakon četvrtog sastanka na ovu temu u prethodne dve nedelje, rekao je predstavnik Kine u UN DŽang Đun, koji predsedava Savetom bezbednosti u maju.

„Savet bezbednosti se sastao četvrti put povodom krize na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Još nismo postigli saglasnost da svi govorimo jednim glasom, ali pozicija velike većine je jasna. Pozivam sve članove Saveta da se priključe udruženim naporima da dođe do prekida vatre i zaštite civila“, poručio je Đun putem Tvitera, preneo je TAS S.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild je rekla iza zatvorenih vrata na sednici Saveta bezbednosti UN da Vašington veruje da javna izjava ovog tela neće pomoći da se smire tenzije između Izraela i Palestinaca, dodao je Rojters.

„Nismo ćutali, a niste ni vi“, rekla je Tomas-Grinfild predstavnicima 15 zemalja, članica SB na trećoj zatvorenoj sednici, naveo je diplomata koji je upoznat sa njenim rečima.

Ona je dodala da je fokus SAD bio na intenziviranju diplomatije kako bi se nasilje privelo kraju i da će to biti i dalje.

„Predsednik Bajden je izrazio podršku prekidu vatre“, izjavila je ambasadorka SAD u UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.