U trendu

Ščerski: Potrebna bolja integracija između juga i severa EU

Nova inicijativa da se integrišu centralne i istočnoevropske zemlje pomoći će da se ojača i ujedini cela Evopska unija, rekao je danas pomoćnik poljskog predsednika Andžej Ščerski.

Ščerski se obratio novinarima tokom sastanka savetnika za spoljnu politiku 12 nacija koje su prošle godine započeli takozvanu Inicijativu tri mora, koja se odnosi na Jadransko, Baltičko i Crno more.

Na sastanku se dorađivao program samita grupe zakazanog za jul u gradu Vroclavu u Poljskoj, a pozvan je i predsednik SAD Donald Tramp, navodi AP.

Ščerski kaže da je integracija između zapada i istoka u Evropi dobro razvijena, ali su kontinentu potrebne bolje veze između juga i severa kao pomoć da se prebrode razlike u razvoju.

Grupa namerava da razvije transportne, energetske, telekomunikacione i ekološke veze između nacija u regionu. Neki od ciljeva uključuju jačanje integracije između severa i juga Evrope, kao i pomoć regionu da se obezbedi nezavisnost od ruskih energetskih izvora.

Članice su Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Austrija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.