U trendu

SCO pozvala SAD da pomognu obnovu Avganistana

MOSKVA – Rusija, Kina, Pakistan i druge regionalne države pozvale su danas SAD da se angažuju po pitanju talibana i da finansiraju pomoć Avganistanu.

Sudbina Avganistana bila je glavno pitanje na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO), formirane pre 20 godine i koju su u početku činile Rusija, Kina i bivše sovjetske države Centralne Azije, a koja se u poslednje vreme proširila u blok sa širim regionalnim ambicijama, piše Rojters.

Indija i Pakistan su se pridružili 2017. godine, a Iran se pridružio danas.

Lideri grupe rekli su da je odgovornost Zapada, a posebno SAD da pomogne u sprečavanju humanitarne katastrofe u Avganistanu.

„Glavni deo troškova koji se odnose na obnovu Avganistana posle sukoba trebalo bi da snose Sjedinjene Američke Države i zemlje NATO koje su direktno odgovorne za teške posledice njihovog produženog prisustva u zemlji“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je pozvao Vašington da odmrzne imovinu avganistanske centralne banke, koja je blokirana od kako su talibani preuzeli vlast, ocenivši da će bez pristupa sredstavima vlasti Avganistana doći u iskušenje da se okrenu trgovini drogom i oružujem.

Kineski predsednik Si Đinping, ne spominjujući SAD po imenu, rekao je da bi „određene zemlje“ trebalo da preuzmu odgovornost za budućnost i razvoj Avganistana jer su bile „podstrekači“ situacije, piše Rojters.

Imran Kan, premijer Pakistana koji ima najbliže veze sa talibanima od svih suseda, rekao je da je prioritet „sprečiti humanitarnu krizu i ekonomski slom“.

„Moramo se setiti da je prethodna vlada u velikoj meri zavisila od strane pomoći i nakon njenog uklanjanja može doći do ekonomskog kolapsa“, rekao je Kan.

Paštuni, koji čine manje od polovine avganistanskog stanovništva su glavna podrška talibanima. Većina drugih etničkih grupa ima bliske jezičke i etničke veze sa članovima Šangajske organizacije, poput Irana, Tadžikistana i Uzbekistana.

Kan je rekao da bi talibani trebalo da stvore „inkluzivnu političku strukturu“ koja će predstavljati sve etničke grupe i sprečiti korišćenje avganistanskog tla za međunarodni militarizam.

Putin je napomenuo da je nova vlada samo privremena, ali da se mora raditi sa njom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.