U trendu

SD odobrio nadoknade za obolele od havanskog sindroma

VAŠINGTON – Američki Stejt department odobrio je prvu tranšu novčane nadoknade za zaposlene obolele od još neispitane bolesti poznate kao havanski sindrom, izjavio je zamenik portparola Vedant Patel.

Zakon o toj bolesti omogućava isplatu novčane nadoknade zaposlenima obolelim od havanskog sindoma, a usvojen je nakon što su se američke diplomate i drugi službenici žalili da imaju tu bolest, preneo je Rojters.

Ponovo razmatramo druge zahteve za novčanu nadoknadu i nastavićemo to da činimo, rekao je Patel na redovnom brifingu za novinare.

Havanski sindrom obuhvata više medicinskih simptoma nepoznatog uzroka, a najviše su pogođeni službenici američke vlade i vojske.

Simptomi se kreću od bola i zujanja u ušima do kognitivnih teškoća, a prvi put su zabeleženi 2016. kod osoblja američke i kanadske ambasade u Havani na Kubi.

Više ljudi početkom 2017, uključujući osoblje američkih obaveštajnih službi i vojske, kao i članova njihovih porodica, imalo je iste simptome havanskog sindroma u drugim oblastima, kao što su Kina, Indija, Evropa i Vašington.

Uzrok havanskog sindroma još nije utvrđen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar