U trendu

SD traži parlamentarnu istragu o događajima na Cetinju

PODGORICA – Crnogorska opoziciona Socijaldemokratska (SD) podnela je danas predlog odluke o otvaranju ďarlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica koje se odnose na postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost 4. i 5. septembra na Cetinju uoči i na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

To je saopštio predsednik SD Damir Šehović novinarima i istakao da su ti događaji „pitanje svih pitanja“ jer su, tvrdi, tim akcijama na Cetinju rukovodila lica koja na to po zakonu nemaju pravo.

„Ako se utvrdi da je komandni lanac bio promenjen, onda je to izdaja a ako se dokaže onda mora za izdaju da se odgovara pred nadležnim organima“, rekao je Šehović uveren da će parlamentarna istraga to otkriti.

Očekuje, kazao je, da se otkrije i da li je u Cetinjskom manastiru tih dana bilo naoružanih osoba.

Dodao je i da očekuje odgovor da li je bilo korišćenja gumenih metaka, a saznće se ko je izmislio informaciju o, kako je rekao, navodnom molotovljevom koktelu, što je bio neposredni povod za intervenciju policije.

Šehović tvrdi da su građani tih dana na Cetinju bili izloženi policijskoj torturi.

„Petog septembra imali smo ničim izazvani pravi desant na Cetinje, koji do dana današnjeg nije na adekvatan način istražen. Interes javnosti je da zna ko je dao nalog da se bez ikakvog povoda nedužni građani zatrpavaju ogromnom količinom šok bombi, suzavca i gumenih metaka“, rekao je, između ostalog, Šehović, preneli su podgorički mediji.

Tokom 4. i 5. septembra na Cetinju je organizovan masovan protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, kojem je prisustvovao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i više visokih funkcionera njegove DPS.

Putevi od Podgorice ka Cetinju su bili blokirani, a patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije su u Cetinjski manastir bili prinuđeni da dođu helikopterom u pratnji jakih policijskih snaga.

Ovom svečanom činu koji je najavljivan danima ranije, zbog organizovanih protesta, nisu prisustvovali mnogobrojni vernici i crkveni velikodostojnici SPC i drugih sestrinskih crkava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.