U trendu

SDA dobila mogućnost da utiče na izbor izvršne vlasti u FBiH

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića je žrebom dobila kontrolni paket u Domu naroda parlamenta Federacije i time mogućnost da utiče na izbor izvršne vlasti u ovom entitetu, što komplikuje uspostavljanje nove vlasti u BiH.

Žreb je odlučivao između dva kandidata za zastupnike u Domu naroda iz reda Bošnjaka, a sreća je bila na strani SDA, koja je dobila 12 poslanika u Klubu Bošnjaka u federalnom Domu naroda, dok je bloku od osam do sada opozicionih bošnjačkih i građanskih stranaka, koje su načelno dogovorile koaliciju s HDZ-om BiH, ostao je na 10 zastupnika.

SDA može računati i na još jednog zastupnika u klubu Bošnjaka koji dolazi iz Demokratske fronte (DF) Željka Komšića.

U skladu sa izmenjenim Izbornim zakonom koje je 2. oktobra nametnuo vosoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, najmanje 11 zastupnika u svakom od tri kluba konstitutivnih naroda u entitetskom parlamentu čini većinu kvalifikovanu za predlaganje kandidata za predsednika i dva potpredsednika Federacije BiH.

Predsednik Federacije BiH treba da bude iz reda hrvatskog naroda, a lider HDZ BiH Dragan Čović kiče je potvrdio da je kandidat za tu poziciju Lidija Bradara.

Po jedan potpredsednik bira se iz reda Srba u kojem „osmorka“ ima osiguranu većinu, dok je drugi iz reda Bošnjaka, a prema trenutnom omeru snaga u Domu naroda mogućnost predlaganja takvog kandidata sada ima samo SDA.

Potpredsednici Federacije su bitni jer je njihova saglasnost bitna za sva imenovanja pa tako i za uspostavljanje vlade Federacije BiH.

Predsednika i potpredsednike, na osnovu predloga Doma naroda, bira Zastupnički dom federalnog parlamenta gde HDZ BiH i „osmorka“ imaju većinu.

Prema pisanju Hine, njima sada na raspolaganju stoji mogućnost da u Zastupničkom domu obore predlog SDA za bošnjačkog potpredsednika, a nakon toga bi se u drugom krugu ponovo predlagali kandidati. Za to su u ovakvom slučaju, u skladu sa Šmitovim izmenama izbornih pravila, dovoljni i glasovi po sedam zastupnika iz nacionalnih klubova.

Čović je juče rekao da će, uprkos ovakvom mogućem ishodu izbora bošnjačkih zastupnika, njegova stranka i bošnjačko-građanska „osmorka“ nastaviti proces uspostavljanja vlasti oslanjajući se na komotnu većinu koju imaju u zastupničkim domovima kako federalnog tako i državnog parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.