U trendu

SDA: OHR da stavi van snage zakone Republike Srpske

SARAJEVO – Stranka demokratska akcije Bakira Izetbegovića pozvala je danas visokog predstavnika u BiH da iskoristi svoja ovlašćenja i van snage stavi zakone o VSTV-u Republike Srpske, kao i imovini i lekovima, koje je usvojila NSRS, jer je, kako tvrde, to direktan napad na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

„Visoki predstavnik je dobio jasnu podršku Saveta za implementaciju mira (PIC) da iskoristi svoja ovlašćenja i instrumente koji mu stoje na raspolaganju i od njega očekujemo da to učini bez odlaganja, ne čekajući javne rasprave ili eventualno objavljivanje zakona u Službenom listu“, naveli su iz SDA.

Oni kažu da je OHR 2009. godine u sličnoj situaciji poništio protivustavne akte Narodne skupštine Republike Srpske koji su se odnosili na prenos nadležnosti i sa takvom praksom treba nastaviti, jer je to obaveza koja im je data Dejtonskim sporazumom.

„Apeli i verbalne osude nisu dovoljni. Svako odlaganje konkretnih poteza samo dodatno ohrabruje SNSD da nastavi sa nasrtajima na Ustav BiH, što može imati nesagledive posledice po pravnu sigurnost, zdravlje građana, ali i dovesti do narušavanja stabilnosti i mira“, stoji u saopštenju SDA dostavljenom medijima.

Smatraju i da međunarodna zajednica svojom pasivnošću i popustljivošću ne bi smela da ponovi, kako kažu, greške iz 90-ih godina prošlog veka, kada nije na vreme reagovala i zaustavila Radovana Karadžića. Kažu da su posledice te pasivnosti, nažalost, bile tragične.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar