U trendu

SDP prikuplja potpise da pravo na abortus uđe u Ustav

ZAGREB – Predsednik opozicione SDP Peđa Grbin najavio je danas da će započeti prikupljanje potpisa poslanika da se u saborsku proceduru uvrsti rasprava o promeni Ustava kako bi se u najviši državni akt vratilo pravo žene na pobačaj, a ako ta inicijativa ne uspe prikupljaće, kaže, potpise za održavanje referenduma.

„Pravo žene na izbor je temeljno ljudsko pravo za koje će se SDP boriti tako da bude zaštićeno, a može biti zaštićeno jedino da ‘crno na belo’ bude upisano u Ustav“, rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Dokle god odluka o tome da hrvatske žene imaju pravo na izbor ne bude jasno i čvrsto upisana u Ustav, opasnost iz Amerike preti i kod nas, a mi nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj dogodi američki ili, još gore, poljski scenarijo u kojem se trudnice upisuju u nekakav registar kako bi bile praćene i pod kontrolom. rekao je Grbin.

„Za nas je to civilizacijsko pitanje, zato s kolegama iz progresivne opozicije pokrećemo inicijativu da se kroz Sabor i parlamentarnu raspravu obezbedi da to pravo uđe u Ustav – da žena slobodno i samostalno odlučuje o rađanju, a zadatak je države da obezbedi pretpostavke za ostvarivanje tog prava“, rekao je Grbin, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.