U trendu

Sećanje na žrtve poplava u Belgiji i Nemačkoj, sledi obnova

BRISEL/BERLIN – U Vervijeu, gradu koji je najviše stradao u poplavama prošle nedelje, danas je belgijski kraljevski par predvodio minut ćutanja za sve poginule, dok je istovremno nemačka kancelarka Angela Merkel drugi put obišla zonu katastrofe u svojoj zemlji i obećala brzu pomoć onima koji su izgubili skoro sve.

Procenjuje se da će obnova nakon poplava trajati godinama i da će koštati milione evra.

Belgijski kralj Filip obećao je u tradicionalnom obraćanju pred Dan nezavisnosti 21. jul da će u obnovi biti iskorišćena sva sredstva, prenosi AP.

On i kraljica Matilda došli su da pruže utehu postradalima u Vervijeu nakon poplava u kojima je u Belgiji poginula najmanje 31 osoba, dok se oko 70 vodi kao nestalo.

Širom Belgije zastave su spuštene na pola koplja, a u podne su se oglasile sirene, najavljujući minut ćutanja.

Premijer Aleksandar de Kro poručio je u otvorenom pismu ugroženima da neće biti napušteni i da će vlada učiniti sve da im pomogne.

U Nemačkoj gde je poginulo najmanje 165 ljudi, šteta je veća nego u Belgiji, a kancelarka Merkel je u jednom od postradalih sela rekla da se zemlja suočava sa „dugim putem ka oporavku“.

„Nećemo vas zaboraviti“, poručila je.

Njena poseta dolazi dan pre nego što kabinet treba da odobri paket hitne pomoći za koji se očekuje da će biti vredan oko 400 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.