U trendu

Sednica Sobranja o francuskom predlogu počela, pa prekinuta

SKOPLJE – Sednica makedonskog parlamenta, na kojoj poslanici treba da raspravljaju o informaciji vlade o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, prekinuta je odmah nakon što je počela, javlja makedonska Telma.

Telma ne navodi zbog čega je prekinuta plenarna sednica Sobranja, uoči koje se poslanicima obratila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i pozvala ih da podrže revidirani francuski predlog.

Dok je predsednica Evropske komisije držala govor pred makedonskim poslanicima u Sobranju, ispred zdanja je protiv francuskog predloga protestovalo na hiljade ljudi.

Grupa demonstranata gađala je zgradu parlamenta kockama leda i jajima.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Sa druge strane, vodeća opoziciona VMRO-DPMNE, kao i veliki broj građana protive se tome, a već danima se svakodnevno održavaju protesti protiv francuskog predloga pod motom „Ultimatum, ne hvala“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.