U trendu

Šef iranske diplomatije o odnosima sa BiH i namerama SAD

SARAJEVO – Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji Bosne i Hercegovine i na tom putu pružanja podrške će ostati, izjavio je danas u Sarajevu iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian nakon sastanka s ministarkom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biserom Turković.

Iranski ministar je izjavio da njegova država Bosnu i Hercegovinu tradicionalno smatra prijateljskom i da će, kao i dosad, i u budućnosti biti uz BiH i njene građane.

„Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji BiH i na tom putu pružanja podrške BiH će i dalje biti. Bez sumnje, naš pristup se ogleda u podržavanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti BiH i mirnom suživotu svih njenih naroda“, rekao je Hosein Amir-Abdolahian.

Govoreći o nedavno održanim opštim izborima u BiH, Abdolahian je izrazio nadu da će novoizabrana vlast u BiH preduzeti mere i koračati u pravcu stabilnosti države.

Istakao je da je s bh. ministarkom dogovorio da se što pre održi sastanak zajedničkog ekonomskog komiteta dveju zemalja, kojom prilikom će biti razmotrena sva pitanja za nastavak saradnje.

„Drago nam je da je u periodu nakon pandemije korona virusa došlo do povećanja obima trgovinske razmene između dveju zemalja u vrednosti od 53 posto“, naveo je.

Sa Turković je, kazao je, razgovarao i o primeni sankcija prema Iranu, u sklopu nuklearnog sporazuma, kao i ratu u Ukrajini.

„Ponovili smo da se protivimo ratu u Ukrajini, kao što se protivimo nastavku oružanih sukoba u nekim drugim delovima sveta. Gospođi Turković sam prezentovao objašnjenja o postupcima SAD i nekih drugih zapadnih zemalja protiv Islamske Republike Iran u nekim oblastima, poput ljudskih prava. Nažalost, svedoci smo tih postupaka od SAD po tom pitanju kojima se krše postojeći standardi u svetu“, rekao je Amir-Abdolahian, preneo je portal sarajeskog Avaza.

O dešavanjima u Iranu, gde su poslednjih sedmica održani mnogobrojni antivladini protesti, iranski ministar je istakao da se radi o „vrhuncu stranog uplitanja i planiranog terora“.

„Amerikanci žele naftu, energente Irana i zato su pokrenuli kampanju. Ono što se govori putem medija ne odgovara stvarnoj slici“, rekao je šef iranske diplomatije, demantujući informacije da je u njegovoj zemlji poslednjih sedmica na protestima stradao veliki broj građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar