U trendu

Šef Međunarodne organizacije za migracije kritikuje Mađarsku

Zemlje koje su, poput Mađarske, sprečile izbeglice da vozom nastave putovanje kroz Evropu, „guraju ih pravo u ruke krijumčara“, s potencijalno smrtonosnim posledicama, rekao je danas šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM). 

Generalni direktor IOM, Vilijem Lejsi Sving je to rekao u intervjuu za agenciju AP samo nekoliko dana pošto se 71 izbeglica verovatno ugušila u jednom kamionu u Austriji, a oko 200 ljudi se udavilo kod obale Libije pokušavajući da pređe u Evropu. On je izrazio žaljenje što neki političari zastrašuju javnost izbeglicama koje, kako je rekao, mogu njihovim zemljama doneti korist.

Sving, dugogodišnji američki diplomata, rekao je da je međuvladino telo sa 157 zemalja-članica kojem je on na čelu, često sarađuje s drugim agencijama UN, i da je spremno da pomogne Evropskoj uniji da upravlja ovogodišnjim prilivom od preko 320.000 izbeglica, od kojih su mnogi iz ratom razorene Sirije. 

IOM će dati i svog novca, rekao je Sving, ali svim grupama koje pružaju pomoć „potrebna je podrška država“. On je, kao i drugi zvaničnici UN, pohvalio kancelarku Angelu Merkel jer je Nemačka prihvatila desetine hiljada izbeglica.

Napomenuo je da, u poređenju sa Evropom, susedi Sirije – Turska, Liban i Jordan preuzimaju daleko veći teret prihvatanjem četiri miliona izbeglica iz Sirije.

Sving pozvao vlade da ublaže restrikcije na kretanja izbeglica i migranata, da poboljšaju prihvatne centre i suzbiju krijumčarenje ljudi, a obezbede sigurne, legalne načine putovanja.

Dok je u Mađarskoj ove godine privedeno 160.000 izbeglica i migranata – tri puta više nego čitave 2014, a Austrija je danas zaustavila dva voza iz Budimpešte na granici sa Mađarskom, navodeći da su „prenatrpani“, Albanija i Srbija su – beleži agencija AP – zemlje izvan EU koje su zatražile pomoć IOM. Prošle nedelje, IOM je poslao savetnike da procene njihove potrebe. Više od 95 odsto od 9.000 zaposlenih u IOM je na terenu, uključujući i evropske zemlje koje su najviše pogođene prilivom.

Vlade EU žele da se više uradi. Nemačka, Francuska i Velika Britanija traže bolju trijažu izbeglica i migranata koji dolaze u Italiju i Grčku. Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa zemalja EU će održati poseban sastanak o migracijama 14. septembra.

IOM koji ima budžet od 1,5 milijardi dolara i 157 zemalja-članica, ima iskustvo u registruju migranata i deluje na više od 400 mesta širom sveta. Jedna od njegovih inicijativa, „Matrica praćenja raseljavanja“, prikuplja podatke koji pomožu da se izbroje i nađu migranti, tako da humanitarne grupe mogu doneti pomoć tamo gde je potrebna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.