U trendu

Šef NATO-a izrazio zabrinutost zbog bliske saradnje Moskve i Minska

Članice NATO-a ozbiljno su zabrinute zbog bliske saradnje Rusije i Belorusije, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za nemački list „Velt am Zontag“ (Welt am Sonntag).

„Saveznici su ozbiljno zabrinuti zbog bliske saradnje Moskve i Minska tokom proteklih meseci“, rekao je Stoltenberg i dodao da  Belorusija „postaje sve zavisnija“ od Rusije.

Kako je danas preneo Dojče vele (Deutsche Welle – DW), Stoltenberg je rekao NATO veoma pažljivo prati situaciju u Belorusiji.

„Naravno, spremni smo da u slučaju potrebe zaštitimo i odbranimo svakog saveznika Alijanse od bilo koje pretnje koje dolaze iz Minska i Moskve“, naveo je on.

Prema Stoltenbergovim rečima, o dogadjajima u Belorusiji razgovaraće se na predstojećem samitu NATO-a u Briselu.

Evropska unija i NATO su pre dve nedelje izrazili ogorčenje zbog prinudnog sletanja aviona kompanije Rajaner (Ryanair) u Minsk koji je leteo na liniji Atina-Viljnus nakon čega su beloruske vlasti uhapsile novinara i opozicionog aktivistu Romana Protaševiča.

Beloruske vlasti su uz pomoć vojnog aviona prisilile avion Rajanera da sleti u Minsk uz obrazloženje da raspolažu informacijama da se u avionu nalazi eksplozivna naprava koju je podmetnuo Hamas, što se pokazalo kao netačno.

Stoltenberg je taj slučaj nazvao „državnom otmicom“, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Fon der Leyen) „napadom na demokratiju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.