U trendu

Šef Pentagona u poseti jugoistočnoj Aziji

FERBANKS – Američki ministar odbrane Lojd Ostin biće prvi član kabineta predsednika DŽoa Bajdena koji će ove nedelje posetiti jugoistočnu Aziju.

„Čućete me kako puno govorim o partnerstvima i vrednostima partnerstava. Moj cilj je da ojačam odnose“, izjavio je Ostin uoči posete, prenosi agencija Rojters.

SAD su već godinama politiku suprotstavljanja Kini stavile u središte svoje agende o nacionalnoj bezbednosti, a Bajdenova administracija je rivalstvo sa Pekingom nazvala „najvećim geopolitičkim testom“ ovog veka.

Međutim, šest meseci otkako je Bajden postao predsednik, zemlje jugoistočne Azije i dalje čekaju na detalje Bajdenove strategije, kao i njegove specificne planove vezano za ekonomsko, trgovinsko i vojno angažovanje sa Indo-pacifičkim regionom.

Tokom svog današnjeg govora u Singapuru i na sastancima u Vijetnamu i na Filipinima, Ostin će kritikovati agresivno kinesko ponašanje u Južnom kineskom moru i naglasiti važnost slobode i otvaranja regiona, navodi agencija.

Njegovo putovanje dolazi nakon jučerašnje prve posete zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman Kini, i poklapa sa putovanjem državnog sekretara Entonija Blinkena Indiji, koja je, kako navodi Rojters, još jedan važan partner u naporima SAD da se suprotstave Pekingu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar