U trendu

Šehović državotvornim partijama: Vreme da se kaže dosta

PODGORICA – Lider opozicione Socijaldemokratske Crne Gore Damir Šehović uputio je otvoreno pismo predsednicima svih „državotvornih partija“ u kojem je poručio da je vreme da se kaže „dosta“ i da se Crna Gora vrati na „evropski i slobodarski put“ gde i pripada.

On je u pismu, koje su podgorički mediji objavili integralno, pozvao sve državno odgovorne i građanski orijentisane političke subjekte da zajedničkim delovanjem odbiju da svesno pristanu na brisanje granica između političkih programa, temeljnih vrednosti, kvalitetnih i nekvalitetnih kadrova, a koje se ne sprovodi na temelju zajedništva, već na temelju ‘podmirivanja’ političkih protivnika.

„Nepristajanjem da nas podmire, znači da ne pristajemo da nas umire. Verujemo da građanska misao, koja je iznela neke od najvažnijih zadataka od obnove nezavisnosti naovamo, zna kad je vreme da kaže ‘dosta’. Vreme je da istinskim zajedništvom među zagovornicima srodnih, naprednih vrednosti, sa naučenim lekcijama iza sebe, vratimo ovu državu na mesto kojem pripada: evropski i slobodarski put napretka“, naveo je Šehović.

Inače, Socijaldemokrate su na današnjem protestu ispred zgrade vlade protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC zatražile od SDP i DPS da pokrenu inicijativu za opoziv aktuelne vlade premijera Dritana Abazovića.

On se u podužem pismu obraća zagovornicima nezavisne, suverene, građanske, sekularne, multietničke i multikulturalne Crne Gore i poručuje da je crnogorsko društvo u poslednje dve godine suočeno državno neodgovornom vlašću.

Navodi da svakim danom delovanja dve vlade u poslednje dve godine dokazuje se, kaže, opravdanost bojazni da se Crnoj Gori uskraćuju, ne formalno, već neformalno, suptilno i perfidno, ključni elementi njene državnosti i jedinstvenosti: nezavisnost u odlučivanju i građanska i multietnička ideološka osnova.

„Kroz trenutnu i prethodnu vladajuću strukturu, anticrnogorske i antigrađanske snage, dobile su, paradoksalno, državne strukture kao instrument za sprovođenje antidržavne politike“, naveo je Šehović.

U prilog tome je naveo nedavno objavljeni usaglašeni tekst Temeljnog ugovora države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, za koji kaže da je „samo primena loših prioriteta još gore vlade“.

Za premijera aktuele vlade Dritana Abazovića je rekao da je idejni tvorac prethodne izvršne vlasti, koja je, prema njegovim rečima, najgora u istoriji, kao i da su Otvoreni Balkan, tzv. Temeljni ugovor i popis i formalni prioriteti i ne mogu, kaže, biti iznenađenje za bilo koga na političkoj sceni, niti se može očekivati odustajanje od njih.

„Crna Gora danas nije okupirana puškom, nego mnogo suptilnije, a time i razornije: dezitegrisanjem prosvete, satiranjem kulture, kapitulacijom pred ugovorom sa jednom privilegovanom verskom zajednicom, koji ne bi prihvatio ni entitet sa statusom protektorata, te opsedanjem najprofitabilnijih preduzeća istim onim navodnim antinepotističkim kadrovima, najglasnijim negatorima crnogorskog identiteta, koji sada ta preduzeća, na krilima kronizma, pretvaraju u prah“, naveo je Šehović.

Dodao je i da sofisticirana represija stoga nije manje, nego mnogostruko više opasna, i nakon pune dve godine zahteva srazmeran odgovor, bez okova političkog oportunizma i nade u poziciju-dve više „po dubini“.

„Opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom stoga zahteva delovanje građanskog bloka bez odlaganja, snažno i koordinisano, na temeljima zajedničke, formalne ili neformalne platforme….“, kaže, između ostalog, Šehović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.