U trendu

Selakovic položio vence u Memorijalnom kompleksu Mauthauzen

LINC – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković posetio je danas Memorijalni kompleks Mauthauzen u Austriji, gde je položio vence na spomen obeležja srpskim internircima i logorašima stradalim tokom oba svetska rata, među kojima je i njegov deda.

Selaković je obišao vojničko groblje Mauthauzen u mestu Rajferdorf, gde je tokom Prvog svetskog rata, od 1914. do 1918.godine bilo više od 11.000 Srba, a živote je izgubilo više od 8.300.

Na tom groblju privode se kraju radovi na kapeli Svetih srpskih novomučnika, podignutoj povodom 100.godišnjice završetka Prvog svetskog rata, u znak sećanja na stradale Srbe.

Ideja o izgradnju kapele rođena je 2009.godine, a pre par meseci završen je mozaik, predstoji rad na ikonopisanju, kao i ispisivanju imena svih žrtava koji su sahranjeni na ovom groblju.

Prema rečima paroha SPC u Lincu, kapela bi trebalo da bude osveštana na proleće naredne godine.

Selaković je venac položio i na mestu stradanja Srba u jednom od najozloglašenijih nacističkih logora – uspostavljen je još 22. septembra 1914, ponovo aktiviran 8. avgusta 1938, a oslobođen od strane savezničkih snaza 5. maja 1945.godine.

U Mauthauzen i njegove sporedne logore deportovano je oko 200.000 osoba, a više od polovine njih je ubijeno ili su umrli od posledica prisilnog rada.

U Mauthauzenu i njegovim pomoćnim logorima, tokom Drugog svetskog rata stradalo 12.800 Srba, a ukupno je i oba rata na svirep način stradalo oko 21.000 ljudi srpske nacionalnosti, među njima žene, deca, starci…

U kompleksu je prošle godine postavljena spomen ploča, na kojoj piše:

„Srpskim žrtvama logora Mauthauzen. Stradali ste kao mučenici, otadžbina vas pamti kao heroje. Neka vam je večna slava. Republika Srbija ih se seća sa poštovanjem“.

Na kraju posete Memorijalnom kompleksu, Selaković je položio venac za sve stradale Srbe na groblju u Ašahu.

Od 6.000 ljudi, koliko ih je tamo bilo tokom Prvog svetskog rata, čak 5.300 je bilo Srba, a među njima i Selakovićev deda, Vilotije.

Pored spomenika srpskim žrtvama služen je parastos i upaljenje sveće, u spomen na njihovu žrtvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.