U trendu

Selakovic: Priprema se susret na najvisem nivou SRB i Indije

NJU DELHI – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas, tokom posete Indiji i sa državnom ministarkom za spoljne poslove te zemlje Menakši Leki, koja će kao specijalni izaslanik indijskog premijera Narendre Modija učestvovati na konferenciji povodom godišnjice Pokreta nesvrtanih, 11. i 12. oktobra u Beogradu.

Selaković je, nakon sastanka, preneo da je sa Leki razgovrao o tome šta je sve potrebno da se uradi kako do posete Beogradu, tako i koje ugovore između dve zemlje je potrebno pripremiti za potpisivanje, a koje za realizciju.

Šef srpske diplomatije razgovarao je i sa potpredsednikom Indije Venkajom Naiduom, za kojeg je rekao da je veliki prijatelj našeg naroda i zemlje i koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako je rekao, uticao na obnavljanje prijateljeske saradnje sa Indijom.

Selaković će se na kraju posete Indiji, pre odlaska u Njujork na Genralnu skupštinu Ujedinjenih nacija, susretsti sa jednim od čcelnika Mahindre, indijske multinacionalne kompanije motornih vozila, koja je, prema rečima ministra, zainteresovana da investira u Srbiju.

“Mahindra je već prisutna u regionu, u nekim zemljama regiona već posluje, ali prirodno je da Srbija bude ‘hab’ za indijske investcije. Za to postoji interes indijskih partnera”, rekao je Selaković.

Izrazio je uverenje da će se u narednom periodu, nakon susreta sa prijateljima iz Pokreta nesvrstanih zemalja, biti održana sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju izmeju Srbije i Indije, kao i da će se ponovo održavati konsultacije dva ministarstva spoljnih poslova.

“Pripremamo i jedan od susreta na najvišem nivou, za koji čvrsto verujemo da će biti realizovan naredne godine”, rekao je Selaković.

Šef srpske diploamtije je u Nju Delhiju razgovarao i sa indijskim ministrom spoljnih poslova, Subramanjanom Džišankarom, položio cveće u Memorijalu Mahatma Gandi, te održao predavanje na Indijskom savetu za međunarodne odnose.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.