Senat zaseda prvog dana nove godine da poništi Trampov veto

VAŠINGTON – Američki Senat zaseda prvog dana nove godine, što nije uobičajeno za praznični dan, jer su republikanci – stranka predsednika Donalda Trampa, preduzeli korake da ponište veto koji je stavio na veliki zakonski paket o nacionalnoj odbrani.

To će biti prvo značajno razdvajanje republikanaca od Trampa, dvadeset dana pre nego što napusti položaj.

Članovi Kongresa iz republikanske stranke obično su stajali uz predsednika za vreme njegove burne četiri godine u Beloj kući.

Od kada nije uspeo da osvoji drugi mandat, Tramp ih je oštro kritikovao što nisu u potpunosti podržali njegove nepotvrđene navode o izbornim prevarama, kao i zato što su odbacili njegov zahtev da izglasaju veću novčanu pomoć pogođenima Kovidom-19, i iskazali spremnost da ponište njegov veto na zakon o odbrani.

Senat, u kome republikanci imaju većinu, sastao se u podne da bi glasao o Zakonu o nacionaloj odbrani, u iznosu od 740 milijardi dolara, koji je Tramp odbio da potpiše zato što se njime ne ukidaju određene pravne zaštite za tehnološke kompanije, prenosi Glas Amerike.

Senatori će održati dva proceduralna glasanja da bi se poništio Trampov veto, nakon što ga je Predstavnički dom, sa demokratskom većinom, poništio u ponedeljak. Ako bude dovoljno glasova za ukidanje veta, Senat će održati drugo proceduralno glasanje i konačno usvojiti zakon u subotu.

Demokrate su, u neuobičajenom slaganju sa Trampom, pozdravile njegov zahtev da novčana pomoć iznosi 2.000 dolara, žele da iskoriste zakon o nacionalnoj odbrani da bi izdejstvovali brzo glasanje o zakonskom predlogu koji bi Amerikancima doneo veći ček od onoga na 600 dolara koji je već odobren. Neki republikanci takođe podržavaju veću novčanu pomoć.

Međutim, vođa republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, je blokirao te pokušaje pošto je pitanje većih novčanih isplata pridodao drugom zakonskom predlogu, koji sadrži odredbe o društvenim medijima i izborima koje će demokrate sigurno odbaciti, a ostaje malo vremena za manevarski prostor pre nego što novi sastav Kongresa položi zakletevu u nedelju.

Tramp, koji se vratio u Vašington u četvrtak iz svog privatnog kluba na Floridi, pojačao je pritisak na republikance i kritikovao stranačke lidere što ga nisu podržali u slučaju ta dva zakona.

„Slabo i umorno republikansko “rukovodstvo” će dozvoliti da se usvoji loš zakon o odbrani”, rekao je odlazeći predsednik u seriji tvitova protekle nedelje. “Ako republikanci ne žele da budu potpuno poraženi, treba da hitno usvoje predlog o isplati 2.000 dolara“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.