Server: Region će ostati u fokusu Evropske unije

PODGORICA – Danijel Server, ekspert za Balkan na američkom institutu Džon Hopkins ne veruje da će Evropska unija zaustaviti proces proširenja i očekuje da će pregovori sa onima koji su već kandidati, biti nastavljeni.

„Taj proces je za sada na pauzi, ali kada se konstituiše nova komisija očekujem da se nastave pregovori sa onima koji su već kandidati“, rekao je Server za podgoričku Pobjedu.

Prema njegovim rečima, za NATO i EU na Balkanu ne postoji zamena, jer su to moćne snage koje obezbeđuju veću sigurnost i prosperitet i niko ne može da se takmiči sa tim.

Ocenjuje da je turopesimizam u korelaciji sa biznis krugovima.

“Kada ekonomija EU bude krenula napred, biće mnogo više spremnosti da se razmotri ulazak novih članova”, rekao je on.

Na pitanje da li je to što nije dato „zeleno svetlo“ za otvaranje pregovora za Albaniju i Severnu Makedoniju, otkazan je sastanak o odnosima Prištine i Beograda, dovoljan dokaz da Balkana nema na evropskoj agendi Server kaže ne, zato što Balkan nije neka tamo opcija za Evropu.

“Balkan je srce Evrope. Albanija je sebi zadala ozbiljne probleme, ali je Severna Makedonija postigla mnogo i nadam se da će biti u stanju da se kreće napred uskoro. Ulazak u NATO je za Severnu Makedoniju siguran, kako se sada stvari kreću”, naglasio je on.

Prema Serverovom mišljenju jedini cilj Rusije u regionu je izazivanje problema koja konstantno pokušava da uspori ili ako je moguće zaustavi procese NATO i EU proširenja. Osvrnuo se i uticaj Kine i Turske na Balkanu.

“Moskva ima malo ili ništa pozitivno da ponudi. Kina želi da gradi infrastrukturu, što nije loša stvar, ali rizik snosi kupac: pitanje je kakvi su finansijski uslovi. Kada kineski projekat propadne, često je kupac taj koji završava sa velikim teretom. Turska je dugo bila zainteresovana za infrastrukturne ugovore, ali je sada anagažovanija politički u pružanju podrške širenju političkog islama i sprovođenju akcije protiv svojih glavnih neprijatelja u Gulen pokretu“, rekao je Server.

Dodao je da mu se tako čini da je i ovde potreban oprez.

„Ne postoji zamjena za NATO i EU na Balkanu. One su moćne dugoročne snage za veću sigurnost i prosperitet. Niko drugi ne može da se takmiči sa tim”, zaključio je.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike