U trendu

Seul: Teško da će doći do samita dve Koreje u junu

SEUL – Teško da će biti održan samit dve Koreje u junu, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina.

U južnokorejskim medijima pojavile su se spekulacije da bi Mun mogao da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom pre nego što američki predsednik Donald Tramp poseti Seul kasnije ovog meseca.

„Ralno, izgleda teško da će se održati (samit dve Koreje) ovog meseca, s obzirom na tajming“, naveo je kabinet predsednika, prenosi agencija Jonap.

Međutim, dodaje se i da „vrata ostaju otvorena“ za eventualni samit.

„Ne možemo baš sa sigurnošću da tvrdimo da samita dve Koreje neće biti krajem juna. Pregovori mogu da počnu čim se steknu uslovi“, dodaje se u saopštenju.
Tramp bi trebalo da boravi u Seulu posle samita Grupe 20 najvećih ekonomija, koji se održava u Japanu 28. i 29. juna.

Mun i Kim su imali tri samita prošle godine, dva u pograničnom selu Panmundžomu u aprilu i maju prošle godine, i u Pjongjangu u septembru.

Mun želi da bude posrednik između SAD i Severne Koreje u razgovorima u vezi sa odustajanjem Pjongjanga od nuklearnog programa.

Ti razgovori o denuklearizaciji su u zastoju od kako se u februaru bez dogovora završio samit Trampa i Kima, podseća južnokorejska novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.