U trendu

Severna Koreja: Bez dogovora sa SAD

PJONGJANG – Zamenica severnokorejskog ministra spoljnih poslova Čoe Son Hui je danas izjavila da rukovodstvo Severne Koreje razmatra suspenziju razgovora o denuklerizaciji sa SAD.

Ona je na konferenciji za medije u Pjongjangu rekla da nemaju nameru da popuste američkim zahtevima istaknutim na samitu u Hanoju.

Zamenica ministra je dodala kako za prekid razgovora krivi američku stranu koja je „je bila previše zauzeta traženjem sopstvenih političkih interesa i nije imala iskrenu nameru da postigne rezultat“.

Čoe Son Hui je izjavila kako su Državni sekretar SAD Majk Pompeo i Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton, kreirali atmosferu nepoverenja i neprijateljstva i tme sprečili napore lidera Severne Koreje i predsednika SAD za postizanjem dogovora.

„Kao rezultat samit je završen bez značajnih rezultata“ rekla je Son Hui.

Ona je na konferenciji za medije u Pjongjangu istakla da će lider Severne Koreje Kim Džong Un uskoro zvanično reći kakvi su dalji koraci zemlje posle neuspešnog samita, preneo je TAS S.

To je prva izjava zvaničnika Severne Koreje povodom samita u Hanoju.

Zamenica ministra za prekid razgovora krivi američku stranu koja je „je bila previše zauzeta traženjem sopstvenih političkih interesa i nije imala iskrenu nameru da postigne rezultat“.

Naime, predsednik SAD je ranije rekao da sporazum nije postignut zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, u potpunosti ukinu američke sankcije.

Drugi samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una održan 27-28 februara, završen je bez dogovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.