U trendu

Severna Koreja ispalila tri projektila kratkog dometa ka Japanu

Severna Koreja je rano jutros ispalila tri projektila kratkog dometa sa svoje istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje, dva dana pošto je Sever pretio da će preduzeti „značajnu“ akciju u znak protesta zbog ranije osude jedne njene vojne vežbe s bojevom municijom. 

Seul kaže da su različite vrste projektila ispaljene iz istočnog primorskog grada Sondok preletele čak 200 kilometara na maksimalnoj visini od 50 kilometara i pale u vode između Korejskog poluostrva i Japana.

Južna Koreja je izrazila „veliko žaljenje“ zbog lansiranja koje, kako je rekla, krši raniji međukorejski sporazum smirivanju vojnog neprijateljstva.

Južnokorejski direktor za nacionalnu sigurnost, ministar odbrane i šef špijuna održao je hitnu video konferenciju i složili se da akcija Severne Koreje ne koristi naporima da se uspostavi mir na Korejskom poluotoku, navodi južnokorejska predsednička Plava kuća.

Glavni sekretar kabineta premijera Japana, Jošihide Suga rekao je da se pretpostavlja da je Severna Koreja ispalila balističke rakete. Rekao je da je više severnokorejskih projektila preletelo 100 do 200 kilometara, ali da nijedan nije pao u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

„Najnovija akcija Severne Koreje, ispaljivanje balističkih raketa, predstavlja ozbiljnu pretnju miru i bezbednosti Japana i… ozbiljan problem za celu međunarodnu zajdnicu“, rekao je Suga.

U poslednjih deset dana, Severna Koreja je rekla da je njen vođa Kim Džong Un nadgledao dve runde artiljerijskih vežbi što su bile prve probe oružja od kraja novembra.

Kim je u ovu godinu ušao sa zavetom da će poboljšati svoj potencijal za nuklearno odvraćanje i da se neće pridržavati moratorijuma na testiranje oružja usred diplomatskog ćorsokaka sa SAD čiji je cilj da ubede Kima da odustane od nuklearnog programa u zamenu za ekonomske i političke koristi.

Savet bezbednosti UN nije dao nikakvu izjavu pošto je raspravljao o vežbama Severne Koreje 2. marta, ali ih je pet evropskih članica osudilo kao „provokativne akcije“, a potom je Ministarstvo spoljnih poslova Severa optužilo u subotu njih da „ponavljaju apsurdan argument osude“.

Nuklearni pregovori Pjongjanga i Vašingtona i dalje su u zastoju posle prekida drugog sastanka Kima i predsednika Donalda Trampa u Vijetnamu početkom 2019. godine.

Naknadni kontakti drugih predstavnika tih dveju zemalja nisu uspeli da donesu napredak usled sporova oko toga koliko bi trebalo da se olakšaju sankcija u zamenu za ograničen korak Severne Koreje u odstupanje od nuklearnog oružja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.