U trendu

Severnokorejski diplomata umešan u ubistvo Kim Džong Nama?

Malezijska policija saopštila je danas da želi da ispita dvojicu Severnokorejaca, osumnjičenih za ubistvo Kim Džong Nama, polubrata severnokorejskog lidera, među kojima je i zvaničnik severnokorejske ambasade u Kuala Lumpuru.

Šef policije Kalid Abu Bakar rekao je da je u pitanju Hjong Kvang Song (44) dodajući da policija želi da ispita i Kim Uk Ila, zaposlenog u severnokorejskoj nacionalnoj kompaniji „Er Korjo“, preneo je Rojters.

On je dodao da se sumnja da je u ubistvo umešan još jedan Severnokorejac Ri Dži U.

„Sva trojica su u Maleziji“, rekao je Kalid istakavši da se oni ne nalaze u pritvoru i da su pozvani da pruže pomoć policiji.

On je dodao da su žene, za koje se sumnja da su otrovale Kim Džong Nama, bile obučene da rukuju otrovnim materijama i da mu rukama namažu otrov na lice.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni Severnokorejci dali su otrovnu tečnost ženama, koje su je onda prebrisale preko lica Kim Džong Nama na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara.

Nije poznato koji je otrov upotrebljen, ali je bio dovoljno jak da usmrti Kima pre nego što je stigao do bolnice.

Kalid je dodao da su osumnjičene žene znale da je u pitanju otrovna supstanca, kao i da su dobile instrukcije da operu ruke.

Prema njegovim rečima, video snimak sa nadzornih kamera pokazao je kako se njih dve udaljuju od Kima držeći ruke dalje od tela.

On je dodao da su njih dve vežbale napad u dva tržna centra u Kuala Lumpuru, naveo je AP.

„Verujemo da je to (ubistvo) bilo planirano i da su one obučene da to izvrše“, rekao je Kalid novinarima.

On nije mogao da potvrdi da li severnokorejska vlada stoji iz smrti Kima, ali je naglasio da je jasno da su u inicident umešani Severnokorejci.

Policija je ranije uhapsila četiri osobe osumnjičene za ubistvo Kim Džong Nama – Maležana, Severnokorejca i dve žene, od kojih je jedna iz Indonezije, a druga iz Vijetnama.

Malezijski zvaničnici saopštili su juče da još nisu utvrdili uzrok smrti polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Nam-a, a nisu ni potvrdili njegov identitet, jer niko od porodice nije došao po telo.

Polubrat severnokorejskog lidera ubijen je na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, a veruje se da su ga ubili severnokorejski agenti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.