U trendu

Si: Kina će uvek podržavati svetski mir

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping je obećao danas da će Kina uvek podržavati svetski mir i međunarodna pravila.

Povodom 50. godišnjice od povratka Kine u Ujedinjene nacije, Si je rekao da će ona uvek biti “graditelj svetskog mira“ i “zaštitnik međunarodnog poretka“, prenela je kineska novinska agencija Sinhua.

Ujedinjene nacije su 1971. godine glasale za priznavanje Narodne Republike Kine kao članice, izbacivši Tajvan iz te svetske organizacije.

„Kina se odlučno protivi svim oblicima hegemonije i političke moći, unilateralizma i protekcionizma“, rekao je Si, pozivajući na veću globalnu saradnju po pitanjima kao što su regionalni sukobi, terorizam, klimatske promene, sajber bezbednost i biobezbednost.

On je pozvao sve zemlje da promovišu vrednosti mira, razvoja, pravde, demokratije, slobode, koristeći frazu „zajedničke vrednosti čitavog čovečanstva“ koju je skovao i prvi put pomenuo u julskom govoru povodom 100. godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine.

Američka agencija AP navodi da ovakve izjave Kine dolaze nakon što je Tajvan ovog meseca saopštio da su vojne tenzije sa Kinom na najvišem nivou u više od 40 godina, usred zabrinutosti da bi zvanični Peking mogao pokušati da vojnom silom preuzme ostrvo na koje polaže pravo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.