U trendu

Šider: EU mora konačno biti pouzdan partner za pregovore

BEČ – Šef delegacije Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Evropskom parlamentu Andreas Šider, pred sutrašnji Samit EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, zatražio je verodostojnu evropsku perspektivu za region.

„Umesto da postave razumljivu mapu puta za pristup, zemlje članice EU su, u dogovoru uoči Samita, ostavile ponovo otvorena vrata za povlačenje“, kritikovao je Šider u saopštenju.

Prema njegovim rečima, strpljenje će u jednom trenutku nestati, jer se godinama građanima u zemljama Zapadnog Balkana vodi politika jednog koraka napred i dva unazad na putu ka Evropi.

„Blokadom pojedinih članica, kao i neodlučnošću manjeg broja premijera Evropa stalno gubi na verodostojnosti u regionu“, podvukao je Šider.

Ukazao je da na Samitu u Sloveniji treba da bude usvojen predlog Evropske komisije „ekonomske i investicione ofanzive“ u vrednosti od 30 milijardi evra.

„To je znak dobre volje i u korist je građana, ali nije zamena za stvarnu evropsku perspektivu i ne može prekriti podele među članicama EU.

Da zemlje Zapadnog Balkana imaju još dug put reformi pred sobom i to je jasno. Ali želim da zemlje regiona taj put koračaju zajedno sa EU, a ne u pravcu Rusije ili Kine“, naglasio je on.

Šider je upozorio da bi se, u suprotnom, reforme za jačanje vladavine prava, sloboda medija i nezavisnost pravosuđa razvile u smeru koji nije poželjan u Evropi.

„Ne mogu se sve države Zapadnog Balkana poistovetiti, jer pojedine zemlje, kao Srbija, trenutno se udaljavaju od EU. Ali ako želimo iskreni pristupni proces moramo i priznati postignuti napredak“, poručio je Šider.

S tim u vezi je kazao da je odavno trebalo započeti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.