U trendu

Sijarto: EU mora podržati Tursku tokom izbegličke krize

BUDIMPEŠTA – Evropska unija bi trebalo da bez odlaganja pruži svu podršku obećanu Turskoj za prihvat izbeglica, jer Ankara ima istaknutu ulogu u zaštiti Evrope od migracionog talasa, poručio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
Nakon sastanka Turske sa ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe (V4), Sijarto je na zajedničkoj konferenciji za novinare podsetio da se Evropa našla pod nezapamćenim pritiskom iz tri pravca i ocenio da se može očekivati jačanje tog pritiska u budućnosti, između ostalog i zbog situacije u Avganistanu, prenosi agencija MTI.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu potvrdio je da njegova zemlja od 2014. brine o najvećem broju izbeglica na svetu.

On je ocenio da je posebno značajno da se krene u rešavanje situacije u Avganistanu i dodao da bi međunarodna zajednica
trebalo postepeno da uspostavlja (političke) odnose sa novim talibanskim liderima u toj zemlji.

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski rekao je da je V4 važan format međunarodne saradnje i potvrdio da je Ankara odigrala ključnu ulogu u borbi protiv ilegalnih migracija.

Poljski kolega Zbignjev Rau pozvao je brže širenje EU na Zapadni Balkan i pohvalio mogućnosti za bolju ekonomsku saradnju između V4 i Turske.

Državna sekretarka u ministarstvi spoljnih poslova Slovačke Ingrid Bročkova ukazala je da bi se moralo sprečiti da Avganistan ponovo postane polazna tačka za terorističke napade i nove migracije prema Evropi.

Ona je ocenila da se povećava pritisak na Zapadni Balkan, što, kako je rekla, izaziva zabrinutost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.