U trendu

Sijarto: Mađarska spremna da podigne ogradu sa Rumunijom

Mađarska je spremna da podigne ogradu na granici sa Rumunijom već „narednog dana“ ukoliko migranti promene pravac kretanja, umesto da odlaze preko Hrvatske, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

U intervjuu za Rojters, Sijarto je rekao da su južne granice Evrope i dalje širom otvorene za stalni priliv stotina hiljada migranata sa Bliskog Istoka i iz Afrike, što je dovelo u sumnju budućnost Šengenskog sistema, otvorenih unutrašnjih granica unutar Evopske unije.

On je kazao da bi bilo potrebno na desetine hiljada policajaca i vojnika u sastavu zajedničkih evropskih snaga da zaustave priliv migranata na dugoj morskoj granici Grčke.

„Da nije tragično nasmejao bih se kada čujem evropske zvaničnike kako pričaju da bi stotine pripadnika Fronteksa bili rešenje – to nije slučaj“, istakao je Sijarto.

„Ukoliko Grčka nije spremna da preuzme ulogu u ovom rešenju, onda mi moramo da razgovaramo sa Bugarima i Makedoncima“, poručio je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je naglasio da je Mađarska obavila pripreme da ograda na njenoj granici sa Rumunijom bude brzo podignuta ukoliko to bude bilo potrebno.

„Ukoliko treba da podignemo ogradu ovde, mi smo spremni od narednog dana“, naveo je on.

Austrija je u petak saopštila da će zabraniti ulaz migrantima koji iz te države planiraju da odu u Nemačku, što je podstaklo Sloveniju na sličan potez, kako bi izbegla da postane usko grlo za izbeglice.

Zbog ovoga Rumunija bi mogla da postane popularna ruta, odakle bi migranti verovatno pokušali da uđu u Mađarsku na svom putu ka zapadnoj Evropi, navela je britanska agencija.

„Verovatnije je nego ikad da će južna granica Šengenske zone biti izjednačena sa severnom granicom Grčke (sa Bugarskom i Makedonijom)“, dodao je Sijarto.

Sličan stav izneo je u utorak i češki premijer Bohuslav Sobotka koji je rekao da EU treba ima spreman „rezervni“ sistem kontrole granica u slučaju da migracija ne bude mogla da se kontroliše u Turskoj ili Grčkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.