U trendu

Sijarto: Mađarska vidi Tursku kao strateškog partnera EU

BUDIMPEŠTA – Mađarska vidi Tursku, čija je ekonomija „jedna od najjačih u evropskom okruženju“, kao strateškog partnera Evropske unije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Mađarska želi da se politika EU prema Turskoj zasniva na partnerstvu, umesto „neprijateljstva, licemerja, duplih standarda i deljenja lekcija“, rekao je Sijarto za agenciju Anadolija.

Kada je reč o stopiranju budžeta EU, Sijarto je odbacio ideju da se Mađarska i Poljska udaljavaju od EU i istakao da mađarska vlada želi da učini da EU bude snažnija, „iako se ne slaže sa drugim članicama na koji način bi to moglo da se uradi“, prenela je agencija MTI.

Sijarto je rekao da sporazum sa EU neće biti postignut ukoliko se zaobiđu Mađarska i Poljska, dodavši da je u interesu Unije da postigne dogovor.

„Nadam se da će Nemačka, koja trenutno presdava EU, može da izađe sa rešenjem koje je prihvatljivo za obe strane“, rekao je Sijarto.

Sijarto je naglasio da je pitanje migranata podelilio članice EU.

„Umesto da se ohrabruju ljudi koji pristižu u Evropu da putuju do Evrope preko Turske, trebalo bi im obezbediti bolje uslove, da ostanu da žive u svojim domovinama“, kazao je mađarski ministar.

Kooperacija između Mađarske, koja ima status posmatrača u Turskom međunarodnom veću, koje još čine i Azerbejdžan, Uzbekistan, Kazahstan i Kirgistan, se pokazala „uspešnom tokom pandemije“, dodao je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.