U trendu

Šimetin: Utvrditi da li smrtni slučaj ima veze s vakcinacijom

ZAGREB – U Hrvatskoj su nakon vakcinisanja zabeležena dva smrtna slučaja, a Ivana Pavić Šimetin, zamenica direktora HZJZ-a, kaže da je reč o starijim osobama i da stručnjaci treba da utvrde ima li smrtni ishod veze sa imunizacijom ili je reč o prirodnom toku stvari.

Ona je za hrvatski Javni servis HRT objasnila da su planom vakcinisanja u prvoj fazi obuhvaćene osobe u domovima za starije i nemoćne.

Bili su, kaže, svesni da je u pitanju populacija u kojoj je mogućnost smrtnog ishoda najveća u odnosu na ostatak stanovništva.

„Ako bismo gledali u odnosu na 20.000 korisnika domova koje smo mi do sada vakcinisali, smrtni se ishod kod dvoje korisnika poklopio s činjenicom da su pre toga primili vakcinu“, rekla je i dodala da su „smrtni ishodi očekivani kada se vakciniše ta populacija“.

Ono što, prema njenim rečima, stručnjaci treba da utvrde je može li se uopšte govoriti o povezanosti smrti sa imunizacijom ili se zapravo radi o prirodnom toku događaja i činjenici da se radi o osobama koje su u, kako kaže, u trenutku vakcinacije bile u „terminalnim fazama života“.

Istakla je da je već u kliničkoj studiji na osnovu koje je odobrena upotreba vakcine nju primilo 20.000 ljudi i da niko od njih nije umro.

„Ako mi sada uzmemo 20.000 naših građana i mogućnost da će pet odsto njih u narednom periodu oboleti, to je 1.000 obolevanja. Od toga, prema smrtnosti koju sad imamo, može se očekivati da će 17 preminuti. Kada uporedimo te brojke s brojkama iz kliničke studije, sasvim je jasno da vaksinisanje ima apsolutnu prednost u odnosu na nevakcinisanje, jer se ipak radi o teškoj bolesti“, kaže Pavić Šimetin, a povodom polemike koja se u Norveškoj vodi na temu da li su 33 starije osobe umrle nakon primanja vakcine protiv korone i treba li sve smrti povezivati s nuspojavama imunizacije.

Stručnjaci tvrde da nema jasne uzročno-posledične veze, da su te osobe blizu ili preko 80 godina i da su bile lošeg zdravstvenog stanja, preneo je hrvatski portal Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar