U trendu

Šimović: Presuda šamar mnogim HR institucijama

ZAGREB – Zaštitnica građana u Hrvatskoj Tena Šimonović Ajnvalter komentarisala je presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju pogibije devojčice iz Avganistana Medine Husini i poručila da je odluka tog suda šamar brojnim hrvatksim institucijama, što se, kako ističe, moglo izbeći.

Iz Evropskog suda za ljudska prava saopšteno je juče da Hrvatska dužna da porodicu stradale devojčice obešteti sa 40.000 i da plati sudske troškove.

Devojčica Medina je stradala 2017. godine na pruzi kod Tovarnika, na granici Hrvatske i Srbije, kada je njena porodica vraćena sa teritorije Hrvatske i upućena da se u Srbiju vrati putem kojim su ušli, duž prugu Šid-Tovarnik.

“Presudu treba gledati kao priliku za jačanje vladavine prava. Našli su povredu brojnih ljudskih prava u ovoj presudi. Značajna je za jačanje za zaštitu ljudskih prava, ali i migracijsku politiku generalno“, rekla je zaštitnica građana za zagrebačku N1 tv.

Prema njenim rečima, važno je pratiti sprovođenje ove presude, jer, dodala je, njen značaj je širi i odnosiće se i na druge članice EU.

Zaštitnica smatra da se ovakva presuda mogla izbeći da se ona dogodi na međunarodnom nivou i da je Hrvatska trebalo da bude efikasnija na lokalnom niovu kada je u pitanju rad policije, Državnog tužilaštva, pravosuđa.

„Sud je u ovoj presudi bio izuzetno jasan za razliku od nekih drugih koje nije tako lako čitati”, rekla je.

Šimonović nije želela da se izjašnjava o političkoj odgovornosti.

“Ne bih se izjašnjavala o tome. Kao što je rekao Evropski sud za ljudka prava od toga bežanja nema i zato ćemo raditi dalje na tome da se odluka izvrši i dovede do promena u sistemu“, rekla je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.