U trendu

Sirija: Više od 1,2 milijarde dolara štete u sektoru voda zbog nametnutog rata

NJUJORK – Teroristički rat koji je nametnut Siriji od 2011. godine naneo je više od 1,2 milijarde dolara štete sektoru voda, izjavio je danas sirijski ambasador u UN Basam Sabag, na konferenciji pod nazivom „Voda za održivi razvoj“, prenela je sirijska agencija SANA.

“Nezakonite zapadne mere omele su napore sirijske države da obezbedi finansiranje projekata za vodu i ograničile uvoz opreme neophodne za obnovu oštećenih objekata i održavanje projekata koji su u funkciji i razvoj infrastrukture ovom vitalnom sektoru,” rekao je Sabag na konferenciji u Ujedinjenim nacijama.

On je istakao da je obim štete u sektoru voda u Siriji iznosio 41 odsto i pogodio je izvore vode i objekte koji snabdevaju više od 75 odsto stanovništva.

Sabag je osudio upotrebu vode za piće kao oružja od strane terorističkih grupa u provinciji Hasaka, što je, kako je navelo, nanelo ogromnu patnju građanima.

Sabag je naglasio da je razorni zemljotres koji je pogodio Siriju 6. februara izazvao uništenje mnogih infrastrukturnih objekata iz sektora vode, kao što je 80 rezervoara za vodu koji snabdevaju pijaćom vodom milion i po ljudi u šest provincija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar