najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sirijske snage preuzele tri naselja u Palmiri

Sirijske snage su preuzele danas kontrolu nad tri naselja u Palmiri, čuvenom antičkom gradu koji su prošle godine zauzeli ekstremisti, preneli su sirijski državni mediji.

Sirijska vojska i saveznički borci su uz podršku ruskih vazdušnih napada zauzeli pozicije u tri naselja koja pripadaju modernom delu grada, navodi sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Palmira, poznata kao „nevesta pustinje“, ranije je svake godine privlačila desetine hiljada turista.

Islamska država je u maju prošle godine iz grada isterala vladine snage u roku od nekoliko dana, a zatim uništila neke od najpoznatijih spomenika svetske baštine UNESKO. Ekstremisti veruju da antički ostaci promovišu idolopoklonstvo.

Preuzimanje Palmire će predstavljati veliku pobedu sirijskog predsednika Bašara Asada i njegovih saveznika, koji su proteklih nekoliko meseci ostvarili napredak u borbi protiv Islamske države i drugih pobunjenika.

Opservatorija navodi da borba za Palmiru, koja ulazi u četvrtu nedelju, nije laka. Vladine snage su u petak izgubile najmanje 18 vojnika, uključujući generala, a danas je poginulo još 10 pripadnika vojske.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike