U trendu

Skoplje: Usvojena rezolucija o „crvenoj liniji“ za Bugarsku

SKOPLJE – Skupština Severne Makedonije usvojila je Rezoluciju o utvrđivanju državnih pozicija u kontekstu blokada njenih evropskih integracija, koju je podnela poslanička grupa VMRO -DPMNE.

Rezolucija je u skupštini usvojena sa 95 glasova „za“, a jedan poslanik je bio uzdržan, prenosi agencija MIA.

Potpredsednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski izjavio je da Severna Makedonija najzad ima državni dokument koji opređeljuje granice za pregovore o dobrosusedstvu sa Bugarskom i sprečava pregovarački tim premijera Zorana Zaeva da pregovara o makedonskom jeziku i identitetu.

„U Sobranju je na predlog VMRO-DPMNE usvojena deklaracija o makedonskoj ‘crvenoj liniji’ u odnosu na Bugarsku“, objavio je Nikoloski na Fejsbuk nalogu.

„Makedonski jezik je samosvojan i različit od drugih. Makedonski narod ima kulturu i istoriju kojom može da se ponosi i nećemo dozvoliti nikome da to osporava“, poručio je Nikoloski.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je izjavio juče da će se razgovori sa Bugarskom o pronalažnju rešenja za otvorena pitanja i prevazilaženju veta EU nastaviti čim se vlada formira u Sofiji nakon vanrednih izbora u zemlji održanih ranije ovog meseca.

Odgovarajući na pitanje novinara na Regionalnom ekonomskom forumu u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, Zaev je istakao da je i Bugarska dobrodošla da se pridruži ovoj inicijativi, iako je članica EU.

„Zaista želim da Bugarska formira vladu. Ovo je dobro i za Bugarsku i za bugarski narod, i naravno za region. Takođe je dobro za Severnu Makedoniju. Čim se formira vlada, nastavićemo da razgovaramo dok ne nađemo rešenje“, izjavio je Zaev, i dodao da očekuje da će se stvari promeniti nakon izbora u Bugarskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.