Skupština CG sutra o inicijativi za revidiranje sporazuma sa HR tužilaštvom

PODGORICA – Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu zaključio je da je neophodno pokrenuti inicijativu za revidiranje Sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih i zločina protiv čovečnosti i genocida.

O tim zaključcima će, kako se navodi na sajtu Skupštine, sutra raspravljati poslanici crnogorskog parlamenta.

Odbor je ocenio da nadležni organi treba da urade sve kako bi se rasvetlili ratni zločini počinjeni u hrvatskom logoru „Lora“.

„Kako bi se izrazila osuda i postigla presuda svih ratnih zločina počinjenih u svojevrsnom logoru smrti ‘Lora’, bez odbzira na protok vremena koji ne sme biti opravdanje za neaktivnosti nadležnih državnih organa“, navodi se u predloženim zaključcima.

Kako se navodi, to su zločini koje je potrebno istraživati sve dok se ne postigne svrha da svi akteri koji su učestvovali u izvršavanju tog monstruoznog zločina odgovaraju za svoja dela.

„Neophodno je da Specijalno državno tužilaštvo preduzme sve potrebne radnje u skladu sa zakonom i propisima kada je u pitanju istraga o slučaju ‘Lora 3’, kao i za sve ostale ratne zločine, kako bi se priveli pred lice pravde počinioci gnusnih zločina“, piše se u zaključcima Odbora.

Potrebno je pokrenuti inicijativu za revidiranje Sporazuma sa Hrvatskom, s obzirom da postoji očigledna asimetričnost u pravima i obavezama.

Analizirajući područje primene, jasno je da u momeniu potpisivanja strane ugovornice nisu bile ravnopravne.

„Neophodno je insistirati kod hrvatskog pravosuđa i tužlaštva da i pored velikog protoka vremena istraju na istrazi slučaja ‘Lora 3’. Ne sme se dopustiti da ovaj zločin ostane nekažnjen, da izostane bilo koja krivičnopravna konsekvenca, što je do sada bio slučaj“, navodi se u predloženim zaključcima.

Takođe, neophodno je davati legitiman podsticaj da se o ovom, a i ostalim slučajevima ratnih zločina sazna puna istina i da se privedu pravdi svi oni koji su se ogrešiii o međunarodno i domaće pravo, kao i o etički poredak i standarde.

„Potrebno je da se iskazuje pijetet prema žrtvama, kao i da se unapredi sistem boračko-invalidske zaštite i da se pruži odgovarajuća podrška porodicama i na nematerijalnom planu, da se ne osećaju zapostavljeno i zaboravljeno“, navodi se u zaključcima Odbora.

Potrebno je iskazati političku volju po pitanju ratnih zločina, da se konkretno krene u razrešavanje i kažnjavanje i gonjenje zločinaca, kako bi se zadovoljila pravda.

„Neophodno je da odgovornost za izvršene ratne zločine bude isključivo individualna i zato treba osuditi bilo kakav pokušaj pripisivanja kolektivne odgovornosti bilo kojem narodu ili nekoj drugoj etničkoj, verskoj ili sličnoj grupi“, piše u predloženim zaključcima Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.