U trendu

Slovačka: Dvojica optužena za špijunažu u korist Rusije

PRAG – Slovačka je optužila bivšeg oficira vojne akademije i još jednog muškarca za špijunažu u korist Rusije, saopštili su danas slovačka policija i specijalni tužilac.

Ovo saopštenje dolazi dan nakon što je Slovačka, članica NATO proterala trojicu ruskih diplomata, a Moskva uzvratila najavom recipročnih mera na ono što je nazvala „neopravdanim protjerivanjem“, prenosi Rojters.

Vršilac dužnosti direktora policije Stefan Hamran rekao je na konferenciji za novinare u Bratislavi koja je prenošena na televiziji da je policija privela i optužila bivšeg prorektora vojne akademije, identifikovanog kao Pavol B. zbog saradnje sa ruskom vojnom obaveštajnom službom GRU od 2013. godine.

„Ova osoba je bila obaveštajni kontakt ruskih oficira iz GRU. On je za njih selektovao prikupljao i odavao informacije od strateškog znacaja“, rekao je Hamran i otkrio identitet drugog optuženog kao Bohusa G, saradnika veb stranice koju je vlada zatvorila ranije ovog meseca zbog širenja dezinformacija.

Prema rečima direktora slovačke policije drugi optuženi je priznao da je informacije prikupljao iz poverljivih obaveštajnih izveštaja namenjenih parlamentu.

Ukoliko budu proglašeni krivima mogli bi biti osuđeni na kazne zatvora od 4 do 13 godina.

U akciji slovačke policije su privedene još dve osobe, ali su puštene bez podizanja optužnice, saopštila je policija.

Specijalni tužilac Danijel Lipšić rekao je da je napad Rusije na Ukrajinu ponovo otvorio pitanje špijunskih aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.