U trendu

Slovačka: Predloženo produženje lokdauna do 16. decembra

BRATISLAVA – Savet zdravstvenih stručnjaka predložio je produženje lokdauna u Slovačkoj do 16. decembra i preporučio da što veći broj zaposlenih radi od kuće, kao i intezivnije provere poštovanja policijskog časa, izjavila je danas portparolka Ministarstva zdravlja Zuzana Elijasova.

On je dodala da su stručnjaci predložili i novu meru – uvođenje OTP režima, što znači da samo vakcinisani, negativan na testu ili oni koji su se oporavili od kovid-19 mogu da putuju vozovima i međugradskim autobusima, preneo je TASR.

Stručnjaci su naveli da je smanjenje mobilnosti najefikasnije kratkoročno sredstvo za smanjenje brzine širenja kovid-19.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se epidemiološka situacija u Slovačkoj, 10 dana nakon uvođenja karantina, nije vidno poboljšala.

„Prosečan dnevni porast ostaje iznad 10.000 pozitivnih, broj pacijenata sa kovid-19 u bolnicama oscilira oko 3.400, a broj preminulih je povećan za 38 odsto u odnosu na prošlu nedelju“, rekla je Elijasova.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, dobra vest je povećanje interesovanja za prvu dozu vakcine protiv kovid-19.

Stopa vakcinacije odrasle populacije najmanje prvom dozom vakcine sada iznosi 58 procenata.

Vlada je prošle nedelje uvela lokdaun zbog loše situacije sa pandemijom i velikog broja ljudi koji su primani u bolnice sa kovid-19.

Iz vlade su najavili da će mere biti ponovo procenjene posle 10 dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar