U trendu

Slovačka: Propali pokušaji da se formira većina, izbori verovatno na jesen

BRATISLAVA – Slovačka opoziciona stranka Sloboda i solidarnost (SaS) podržala je danas održavanje prevremenih izbora kasnije ove godine nazivajući čistim gubljenjem vremena razgovore sa vršiocem dužnosti premijera Eduardom Hegerom s ciljem formiranja nove većine u parlamentu, nakon pada njegove vlade.

I sam Heger je rekao da bi do prevremenih izbora moglo da dođe na jesen.

Hegerova vlada je izgubila poverenje u parlamentu u decembru nakon što se bivši koalicioni partner, stranka SaS, pridružila opozicionim partijama kako bi oborila vladu, podseća Rojters.

SaS je bila važna u Hegerovim pokušajima da nađu novu većinu u parlamentu od 150 mesta.

„Odbijamo razgovore o formiranju nove većine. Bili smo spremni da pregovaramo, ali i ne znamo ko je pravi lider partije Olano (čiji je član Heger). Ozbiljni razgovori nemaju smisla dokle god vladajuća koalcija nije ujedinjena. Vreme je da počne ozbiljno da se razgovara o izborima“, rekao je lider SaS Ričard Sulik.

Slovački mediji su preneli da je moguće da bi Heger mogao da napusti Olano.

Heger je danas rekao da će početi razgovore o prevremenim izborima nakon što je propao njegov pokušaj da formira novu većinu u parlamentu.

„Od danas, smatram da su svi pokušaji da se nađe 76 poslanika za većinu obustavljeni. U ovom trenutku, realno je da bude izbora na jesen“, poručio je Heger.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar